Glutenfria HAVRERUTOR MED KOLAKRÄM!

Glutenfria HAVRERUTOR MED KOLAKRÄM!

HALLEF*KINGLUHJA!! 😲😍

Godare fika får du leta efter! Helt underbar kombo med havren som möter den sega nästan knäckiga känslan av kolalagret! Kolasås på kokosolja och dadlar, låter kanske inte super men MAAAAGI! 🌟


Havrebotten:

◉ 300 g smör

◉ 9 dl havregryn (glutenfria)

◉ 1,5-2 dl honung

◉ 1 dl mandelmjöl

◉ 3 tsk bakpulver

◉ 2 tsk vaniljpulver (obs inte vaniljsocker)


Kolasås:

◉ 1 dl kokosolja

◉ 25 dadlar (färska urkärnade)


Chokladräcke:

◉ 1/2 dl vispgrädde (kan väljas bort)

◉ 150-200g choklad (sockerfri)


1️⃣ Sätt ugnen på 200 grader.

2️⃣ Smält smöret.

3️⃣ Blanda i resten av ingredienserna. Rör om ordentligt tills allt är blandat och tryck ut massan i en bakplåtspappersklädd form.

4️⃣ Grädda mitt i ugnen i 10-15 min (eller till gyllenbruna).

5️⃣ Låt kakan kallna helt, gärna i kylen.

6️⃣ Smält kokosoljan och mixa den tillsammans med dadlarna till en slät massa. Mixa LÄNGE! När du tror att den är klar - mixa lite till, det ska verkligen bli som en kola - blank och seg!

7️⃣ Tryck ut kolamassan över botten och kyl igen medan du gör gör chokladtoppingen.

8️⃣ Om du väljer att ha grädde i - hacka chokladen och häll uppvärmd grädde över och rör till chokladen har smält. Om du väljer att bara ha choklad så är det bara att smälta den!

9️⃣ Bred över chokladtäcket och låt kallna lite innan du skär upp kakan i rutor! ☺️😋 Tips! Byt ut smöret till ett veganskt fett, honungen till agavesirap och välj en vegansk choklad till topping så har du ett glutenfritt OCH veganskt fikaalternativ att bjuda på! 😍